dhanie & sal bandung coffee wraps in acidic glass and glass bricks

dhanie & sal bandung coffee wraps in acidic glass and glass bricks

dhanie & sal draw skeletons and x-rays to design a cafe

Inside the front yard of a house in a residential area in Bandung, IndonesiaSawo Rontgen is a bit of an outsider coffee shop which takes its cues from the name of its street. The second home of Sawo Coffee is located on ‘rontgen’ street, with the name translating to ‘x-ray’ and the location has a strong link with medical facilities. Playing with this concept and drawing on it to conceive the visual identity of the project, Dhanie & Sal create a bare steel beam structure, encasing the exterior in a smooth, semi-transparent skin. The cafe is covered with glass bricks Stacked in a geometric composition and acid glass that exude a vague visual aspect that is meant to resemble the skin and bone quality of the roentgen view.

acid glass and semi-transparent bricks wrap bandung cafe by chance & sal to imitate skin and bones
all images courtesy of Dhanie & Sal

A sawo rontgen takes the shape of a semi-transparent floating box

To achieve a ‘rontgen’ character, Dhanie & Sal explored different ways of transparency and tested materiality and structural qualities. In a floating box composition, the architects glass bricks were placed along the front yard to delimit the space as a cafe, creating a pseudo-border against the house. Acidic glass wraps the pavilion like a delicate frosted skin and hides elements of the existing house and renews it with an additional layer without making significant changes. The juxtaposition of both modern materials against the exposed steel beam structure and a natural swallowed material that remains sensitive to the context of the structure has a wide spectrum of visual transparency.

acid glass and semi-transparent bricks wrap bandung cafe by chance & sal to imitate skin and bones
Sawo Coffee opens its second house in a residential area in Bandung

Dhanie & Sal assemble the glass bricks in a zigzag pattern to ensure a geometric visual feature as well as a strong connection with even weight distribution. When the bricks were placed they were stretched to create vertical gaps between them, allowing air to flow in and out of the wall while reducing material use by twenty percent. As an extension of the wall pattern, which first emerged as a pragmatic approach, this developed into a definitive language throughout Sawo Rontgen.

A bare white coffee bar in the glass pavilion, a signature feature of Sawo Coffee, greets customers as they step inside the cafe. Hidden inside the box is an outdoor seating area arranged in a fluid circular shape, taking cues from the brand’s logo. Its strong form and connection with nature reflect a peaceful atmosphere where guests can relax. Next to the pavilion, a steel staircase leads to the indoor seating area on the upper floor.

acid glass and semi-transparent bricks wrap bandung cafe by chance & sal to imitate skin and bones
a circular outdoor seating area mimics the Sawo Coffee logo

acid glass and semi-transparent bricks wrap bandung cafe by chance & sal to imitate skin and bones
Dhanie & Sal combine the glass materials to create a wide spectrum of visual transparency

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *