vertical louver covers HIBINOSEKKEI + youji no shiro’s RJ nursery in Japan

vertical louver covers HIBINOSEKKEI + youji no shiro’s RJ nursery in Japan

RJ babysits with HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro

HIBINOSEKKEI + Youji no Shiro planned ‘RJ Kindergarten‘ in Japan, a newly built project created to host 135 children. The design is based on the concept of ‘fostering imagination and love of hometown’, reviving the sense of community and community. The architects sought to create a deep communication with the nearby temple, which was once a gathering place for the area, open to locals, and visitors, not only for prayer but also for interaction and fun. Therefore, the idea was to bring the culture, the local people, and children closer, enhancing interaction, sensitivity and creativity, which would enable the new generation to develop their social and communication skills.

To put this into practice, the resulting building takes on a permeable character, thanks to the vertical louver that covers the facade and the generous playground that extends to the north, maintaining a visual connection with the nearby temple manual. The wide floor-to-ceiling openings stimulate their curiosity and enable the young students to explore, greet and observe the ritual of worship. permeable vertical louver covers HIBINOSEKKEI + youji RJ Shiro nursery in JapanAll images by Toshinari Soga

develop character and appreciate the passage of time

Children tend to ‘imitate the activity of elders in everyday life’ and, through visual stimuli, develop their manners and communication skills. In collaboration with KIDS DESIGN LABO (see more here), the architects continued active communication among different ages, encouraging interaction and socialization. So, they installed a climbing net as a bridge between the child’s room on the second floor and the infant’s room on the third level.

The interior is imbued with warm tones and different textures, forming a closer environment for the children, and promoting sensitivity and creativity. In terms of materials, the team used copper powder as a finishing material to add traditional Japanese style and the temple’s concept of sanctity. This choice of material reveals its charm as it essentially ages over time, reflecting the passage of years. ‘Such a subject in children’s age surprises and stimulates their curiosity.’

Moreover, the vertical louver encourages children to feel the change of nature; it lets the sun in, creates a play of shadows, allows a gentle breeze to enter the interior, or echoes the soothing sound of rain. To the staff at HIBINOSEKKEI (more here) + Youji than Shiro (here), this nursery is conceived as a place of learning, a space that shapes personalities and encourages them to grow their rich minds while appreciating the change of seasons and times.

permeable vertical louver covers HIBINOSEKKEI + youji RJ Shiro nursery in Japan

permeable vertical louver covers HIBINOSEKKEI + youji RJ Shiro nursery in Japan
a climbing net acts as a bridge between the two levels and seeks active communication among different ages

permeable vertical louver covers HIBINOSEKKEI + youji RJ Shiro nursery in Japan
wide floor-to-ceiling openings extend the building area and encourage young students to explore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *